Τη σταθερή και αλληλεγγύη της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) στον αγώνα της BPW Cyprus που έχει στόχο την ενδυνάμωση των Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών Γυναικών της Κύπρου, τόνισε μέσα από τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αντώνης Αντωνίου. Μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, είπε πως η τακτική εκπαίδευση των γυναικών, η συνεχής επιμόρφωση και εξέλιξη, συμβάλλει στην ανάπτυξη τόσο των προσωπικών όσο και των επαγγελματικών δυνατοτήτων και δεξιοτήτων.
«Η θέση της Κύπριας γυναίκας στην οικονομία έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω των γενικότερων κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων αλλά και λόγω της μεθοδικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων της, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο», είπε παραθέτοντας τις τρεις μεγάλες προκλήσεις: Αυτή της ίσης μεταχείρισης και αναγνώρισης γενικά στο χώρο εργασίας, της προώθησης στα ανώτερα Διευθυντικά στρώματα διοίκησης και της καταξίωσης και εκτίμησης ως ικανή για δημιουργία και επιτυχία σε παντός είδους start-ups ή νέες εταιρείες.
Σύμφωνα με τον κ.Αντωνίου, η BPW Cyprus μέσω των διαχρονικών προσπαθειών και εκστρατειών της όπως η «Ίση Αμοιβή», έχει επιδείξει την τόλμη να διεκδικεί το δικαίωμα της γυναίκας για ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς διακρίσεις, αλλά που προωθεί τις ίσες ευκαιρίες στην εργασία, την εκπαίδευση, την αμοιβή και την προοπτική επαγγελματικής σταδιοδρομίας και ανέλιξης.
Υπενθύμισε στη συνέχεια ότι η ΟΕΒ ήταν η πρώτη Οργάνωση στην Κύπρο που εξέδωσε Κώδικα πρακτικής για την Αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία ήδη από τον Μάη του 2004, με σκοπό την εμπέδωση βασικών κοινωνικών αξιών και νομικών υποχρεώσεων. Επίσης η ΟΕΒ, με δική της πρωτοβουλία, συνέβαλε ενεργά στη δημιουργία και ανάπτυξη προτύπου πιστοποίησης επιχειρήσεων οι οποίες εφαρμόζουν πολιτικές που διασφαλίζουν στο προσωπικό τους συνθήκες ισότητας των φύλων. Το Πρότυπο αυτό το υλοποίει μέχρι και σήμερα το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και βάσει αυτού έχει συσταθεί ο Εθνικός Φορέας Πιστοποίησης Επιχειρήσεων για την Εφαρμογή Καλών Πρακτικών για την Ισότητα των Φύλων στο Εργασιακό Περιβάλλον.
Επιπλέον, είπε, μέσω διαφόρων ενεργειών της ΚΟΓΕΕ, όπως «Οι Γυναίκες και Τεχνολογία» και άλλες, έχει στηριχτεί και προωθηθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα και η εκπροσώπηση των γυναικών σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις ή θέσεις σε σημαντικούς τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας.
Αφού έκανε ανασκόπηση σε άλλες κοινές επιτυχίες, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ παραδέχτηκε ότι έχουμε πετύχει πολλά κι έχουμε προοδεύσει σημαντικά, αλλά «υπάρχει πολύς δρόμος και περιθώριο βελτίωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά την θέση των γυναικών στις ανώτερες διοικητικές θέσεις, όπου οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι υστερούμε και υπάρχει ακόμα έργο να επιτελεστεί».
Κλείνοντας δήλωσε ότι η ΟΕΒ θα είναι αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης, καθώς πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι χωρίς την συμβολή των γυναικών δεν μπορεί να υπάρξει υγιής οικονομία αλλά ούτε και λειτουργικές κοινωνικο-οικονομικές δομές.