Μέλος του Δ.Σ ΟΓΕΕ Κερύνειας και ειδική σε θέματα οικονομίας, η Σταυρίνα Κωνσταντίνου είναι κάτι παραπάνω από επαγγελματίας. Αρθρογράφος, εθελόντρια και ένθερμη υποστηρίκτρια ίσων δικαιωμάτων η Σταυρίνα δηλώνει πως όπως ο κάθε άνθρωπος, έτσι και οι γυναίκες συγκεκριμένα οφείλουν να ανταποκρίνονται στα κελέσματα των καιρών και να παραμένουν ανταγωνιστικές.
«Είναι γεγονός ότι στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα του επιχειρηματικού χώρου εξακολουθεί να υπάρχει μια, αδικαιολόγητη, αμφισβήτηση στο κατά πόσον οι γυναίκες μπορούν να ανταπεξέλθουν σε διευθυντικές ή παρεμφερείς θέσεις» διαπιστώνει, γι’ αυτό πολλές φορές «οι γυναίκες καλούνται να αποδείξουν την αξία τους στο διπλάσιο ή τριπλάσιο βαθμό από ό,τι οι άντρες ώστε να πείσουν για την καταλληλότητά τους». Αυτό το φαινόμενο «είναι καιρός να πάψει να υφίσταται», διαμηνύει, εάν η Κύπρος αναφέρει θέλει πραγματικά να συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά αλλά και διεθνή πρότυπα.
Είστε μια νέα και δυναμική γυναίκα που ασχολείται ενεργά με την οικονομία από σειρά θέσεων. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε αρχικά να σπουδάσετε Οικονομικές Επιστήμες;
Πάντοτε είχα την πεποίθηση ότι οι Οικονομικές Επιστήμες είναι ένας τομέας διακλαδωμένος με ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων όπου προσφέρονται αρκετές επαγγελματικές ευκαιρίες. Επιπλέον θεωρώ ότι ο οικονομικός τομέας αδιαμφισβήτητα αποτελεί την κινητήριο δύναμη για την υιοθέτηση εσωτερικών και εξωτερικών πολιτικών από τα κράτη όπως επίσης αποτελεί μια στέρεη βάση ώστε να αποκτήσει κανείς μια ευρεία αντίληψη του πώς κινείται η Οικονομία τόσο της χώρας μας όσο και των άλλων χωρών, κάτι το οποίο μου κέντρισε το ενδιαφέρον.
Η ειδίκευσή σας στην παρεμπόδιση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας είναι αρκετά επίκαιρη. Πόσο σημαντικό είναι για μια γυναίκα να αποκτά εξειδικευμένες γνώσεις που αφορούν στη σύγχρονη εποχή;
Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό για κάθε άνθρωπο να μπορεί να εμβαθύνει στο αντικείμενο του, να εξειδικευτεί σε κάποιο πεδίο, να το μάθει καλύτερα και να το αγαπήσει περισσότερο. Όπως ο κάθε άνθρωπος, έτσι και οι γυναίκες συγκεκριμένα οφείλουν να ανταποκρίνονται στα κελέσματα των καιρών και να παραμένουν ανταγωνιστικές. Σε μια εποχή όπως αυτή την οποία διανύουμε σήμερα οι γενικές διατυπώσεις πάνω σε οικονομικά θέματα δεν αποβαίνουν ιδιαίτερα λειτουργικές και απαιτείται η εξειδίκευση. Επιπλέον η αύξηση της παραβατικότητας αλλά και η αλληλεπίδραση με ξένες εταιρείες καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη εξειδίκευσης στον τομέα όπου έχω εντρυφήσει. Επομένως, θεωρώ ιδιαίτερα καίριο τον ρόλο αυτό που χρήζει, εκτός των άλλων, και μεγάλης υπευθυνότητας, χαρακτηριστικά που διέπουν αναντίρρητα το γυναικείο φύλο.
Έχετε εργαστεί σε διάφορα δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία. Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια ανέλιξης για γυναίκες, στον χώρο σας;
Παρόλο που σε γενικές γραμμές πλέον οι γυναίκες τυγχάνουν ίσης αντιμετώπισης στον εργασιακό χώρο και έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, και πάρα το γεγονός του ότι και εγώ κατέχω έναν αρκετά υπεύθυνο και σημαντικό ρόλο στην εργασία μου, γενικά παρατηρείται σε ορισμένες πτυχές μια στασιμότητα, όπως αυτή της επαγγελματικής ανέλιξης των γυναικών σε θέσεις-κλειδιά. Είναι γεγονός ότι στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα του επιχειρηματικού χώρου εξακολουθεί να υπάρχει μια, αδικαιολόγητη κατά την άποψή μου, αμφισβήτηση στο κατά πόσον οι γυναίκες μπορούν να ανταπεξέλθουν σε διευθυντικές ή παρεμφερείς θέσεις. Γι’ αυτό πολλές φορές οι γυναίκες καλούνται να αποδείξουν την αξία τους στο διπλάσιο ή τριπλάσιο βαθμό από ό,τι οι άντρες ώστε να πείσουν για την καταλληλότητά τους. Αυτό το φαινόμενο, βέβαια, είναι καιρός να πάψει να υφίσταται, εάν η Κύπρος θέλει πραγματικά να συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά αλλά και διεθνή πρότυπα. Γι’ αυτό και η BPW (ΟΓΕΕ), θέτει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της την ανάδειξη της γυναίκας στον κοινωνικό και επαγγελματικό χώρο ώστε να διασφαλίσει την παροχή ίσων ευκαιριών με τους άνδρες.
Στον ελεύθερο σας χρόνο αρθρογραφείτε σε νεανική ιστοσελίδα πάνω σε διαφορά κοινωνικά θέματα. Ποιες είναι οι μεγάλες σας κοινωνικές ανησυχίες;
Με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι ανθρώπινες σχέσεις και έτσι οι κοινωνικές μου ανησυχίες απορρέουν από τα προβλήματα τα οποία πλήττονται αυτές
στη σύγχρονη εποχή και πρώτα απ’ όλα η βία κάθε μορφής, φανερή ή λανθάνουσα, η ανισότητα φύλων και η καταπάτηση αναφαίρετων δικαιωμάτων. Θεωρώ πως ο σεβασμός μεταξύ των ανθρώπων κάθε φύλου, ηλικίας, κοινωνικής τάξης και προέλευσης είναι κάτι για το οποίο δε θα κουραστώ ποτέ να μάχομαι με όποιον τρόπο μπορώ!
Ως εθελόντρια σε διάφορες εθελοντικές και κοινωνικές οργανώσεις ποιο βλέπετε ότι είναι το πιο μεγάλο προβλήματα της κοινωνίας μας αυτή την εποχή;
Κατά την άποψή μου, η οικονομική στενότητα την οποία αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού σήμερα είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα της εποχής. Δυστυχώς αποτελεί τροχοπέδη για την εξέλιξη των ανθρώπων σε αρκετές περιπτώσεις, είτε πρόκειται για πολυμελείς ή μονογονεϊκές οικογένειες, είτε για μονήρη άτομα, φοιτητές, μετανάστες κ.ο.κ. Είναι πραγματικά λυπηρό να παρατηρείται το φαινόμενο αυτό, από τη στιγμή που οι κοινωνίες έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και οι άνθρωποι έχουν αλλάξει την αντιμετώπισή τους προς τον συνάνθρωπο. Γι’ αυτό ο ρόλος που επιτελούν οι οργανώσεις αυτές είναι σπουδαίος, γιατί μας θυμίζουν ότι πάνω από όλα οφείλουμε να είμαστε άνθρωποι.
Η BPW υποστηρίζει ότι «Μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα». Συμφωνείτε;
Φυσικά συμφωνώ, γιατί πιστεύω ακράδαντα πως η προσπάθεια ενός οργανωμένου συνόλου είναι πιο αποτελεσματική από τη μεμονωμένη, ατομική προσπάθεια. Κάθε γυναίκα επαγγελματίας που αγωνίζεται να ξεχωρίσει σε έναν ανέκαθεν ανδροκρατούμενο χώρο, οφείλει να γνωρίζει πως δεν αγωνίζεται μόνη αλλά υπάρχουν δομές που μπορούν να τη στηρίξουν. Όλες μαζί μπορούμε να ταράξουμε τα λιμνάζοντα νερά της κυπριακής επιχειρηματικής δραστηριότητας και να πλεύσουμε σε νέους ορίζοντες.
Εγώ λοιπόν, ως μέλος του Δ.Σ ΟΓΕΕ Κερύνειας, θα ήθελα να βάλω το λιθαράκι μου σε αυτή την προσπάθεια.
Πιστεύετε πως είναι εύκολο για τη σύγχρονη γυναίκα να εξισορροπήσει τους διάφορους ρόλους της;
Πιστεύω πως μια γυναίκα μπορεί ταυτόχρονα να επιτελεί διάφορους ρόλους. Να είναι μαμά, επαγγελματίας, να συμμετέχει στις αγαπημένες τις δραστηριότητες και γενικότερα να ακολουθεί τα όνειρα της, φτάνει να έχει θέληση και αποφασιστικότητα.
Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις απαιτήσεις της οικογενειακής ζωής από τη γυναίκα, οι οποίες φαντάζουν πολλές φορές αποτρεπτικές ώστε να ανοίξει τα φτερά της και πέρα από αυτές, όμως δε μπορεί και κανείς να στερήσει από ένα τόσο δημιουργικό ον όπως η γυναίκα την επαγγελματική δραστηριοποίηση και τη διεκδίκηση ίσων ευκαιριών με τον ανδρικό πληθυσμό. Μόνο έτσι μπορεί να εξελιχθεί ως άτομο και να μπορέσει να αναπτύξει κάθε πτυχή της προσωπικότητάς της.