Από μικρή η Σοφία Σουρή ήταν δημιουργική και γεμάτη από ιδέες. Δεν ήταν καθόλου παράξενη συνεπώς η απόφασή της να ασχοληθεί με το Interior Design. Εδώ και 25 χρόνια το γραφείο της μελετά τις ανάγκες των ανθρώπων και παραδίδει έργα αντιπροσωπεύοντας έτσι τον χαρακτήρα τους.
Η Σοφία Σουρή, Principal Interior Designer του Γραφείου Suri Design Office και νέο μέλος της ΚΟΓΕΕ μιλά για τις δυσκολίες του να εργάζεται μια γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο και δίνει συμβουλές σε όσες επιθυμούν να εισέλθουν στον κόσμο αυτό και…να επιβιώσουν.
Είστε ένα καταξιωμένο πρόσωπο στον χώρο του Interior Design. Τι είναι αυτό που σας κάνει να εργάζεστε με επιτυχία τόσα χρόνια:
Η δημιουργία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του χαρακτήρα μου. Όταν δημιουργώ ο χρόνος και ο χώρος αποκτούν άλλη διάσταση. Δεν σταματώ μέχρι να είμαι απόλυτα ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα. Λατρεύω αυτό που κάνω και νομίζω αυτό φαίνεται και συντείνει στην επαγγελματική επιτυχία του γραφείου. Το γραφείο Sofia Suri Design Office ιδρύθηκε το 1996 αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στην Αμερική και την επιστροφή μου στην Κύπρο. Σαν γραφείο, μετά από είκοσι έξι χρόνια πείρας στον τομέα του Interior Design έχουμε εξαιρετική γνώση της κυπριακής αγοράς και των προϊόντων της. Διερευνούμε κάθε πτυχή του έργου πριν την πραγμάτωσή του και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο σχεδιασμό, ώστε να επιτευχθεί το ζητούμενο αποτέλεσμα. Μελετούμε τις ανάγκες του πελάτη και το προσωπικό του στυλ, εξασφαλίζοντας την υλοποίηση ενός έργου το οποίο όχι μόνο εξυπηρετεί τις ανάγκες του, αλλά αντιπροσωπεύει και το χαρακτήρα του. Εφαρμόζοντας τα πιο πάνω, διασφαλίζουμε την επιτυχία των έργων μας.
Εργάζεστε σε ένα ανδροκρατούμενο τομέα. Ποιες μπορεί να είναι οι δυσκολίες για μια γυναίκα Interior Designer στην Κύπρο και πως τις ξεπερνά:
Οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα Interior Designer είναι δυστυχώς πάρα πολλές. Τόσο σε προσωπικό/οικογενειακό επίπεδο όσο και σε επαγγελματικό. Όπως όλες οι γυναίκες στην κυπριακή κοινωνία, μία γυναίκα Interior Designer, δεν έχει μόνο την ευθύνη της δουλειάς της αλλά και των παιδιών, του σπιτιού, του φαγητού κλπ. Όλες αυτές οι ευθύνες δύσκολα ισορροπούνται. Για μένα, κάθε Κύπρια εργαζόμενη μητέρα είναι μία ηρωίδα.
Σε επαγγελματικό επίπεδο, έχει να αντιμετωπίσει ένα άκρως ανδροκρατούμενο περιβάλλον. Οι πλείστοι συνεργάτες στα διάφορα έργα είναι άντρες. Μηχανολόγοι μηχανικοί, οικοδόμοι, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, υδραυλικοί κλπ. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς δεν είναι συνηθισμένοι να δέχονται οδηγίες από γυναίκες στο εργοτάξιο και δυσκολεύονται.
Το πρόβλημα αυτό βρήκα ότι επιλύνεται με την εφαρμογή επαγγελματισμού σε κάθε πτυχή! Από τον σχεδιασμό του έργου, στον τρόπο προσέγγισης των συνεργατών. Επιβάλλεται, η εικόνα που προβάλλεται να είναι άκρως σοβαρή και επαγγελματική.
Να αναφέρω ότι τα τελευταία χρόνια έχω συνεργαστεί άψογα με γυναίκες ξυλουργούς και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα. Θα ήθελα να το δω αυτό και σε αλλά επαγγέλματα του οικοδομικού τομέα.
Πρόσφατα στο βιογραφικό σας έχει προστεθεί μία διεθνής διάκριση. Μιλήστε μας γι’ αυτήν.
Το 2021 ολοκληρώθηκε η υλοποίηση του έργου μας Coral Spa - Adams Beach Hotel. Η έμπνευση για το συγκεκριμένο έργο, προήλθε από μία εξαιρετική φωτογραφία του William Smith με τίτλο «Through the lens of a fallen leaf». Η φωτογραφία, φέρει πλούσια γήινα χρώματα, υπέροχες καμπύλες γραμμές και μία πολύ εντυπωσιακή προοπτική. Οι καμπύλες γραμμές, στο Design Concept του έργου μεταφράστηκαν σε κύματα και η απίστευτη προοπτική της φωτογραφίας έδωσε μορφή σε μία ασυνήθιστη ιδέα. Καθώς οι επισκέπτες του Spa διανύουν ένα ταξίδι κάθαρσης, ο ίδιος ο χώρος μέσα από το Design γίνεται μέρος αυτής της εμπειρίας ως ένα ταξίδι μέσα από τη θάλασσα στον κοραλλιογενή ύφαλο.
Η συμμετοχή του γραφείου μας με το έργο αυτό στο διαγωνισμό των International Properties Awards ήρθε εντελώς αναπάντεχα, αλλά την κατάλληλη στιγμή! Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι δύσκολος και ανταγωνιστικός. Το υλικό για τη συμμετοχή περιλάμβανε πολύ αυστηρές παραμέτρους και απαιτούσε αρκετές ώρες προετοιμασίας.
Στις 23 Φεβρουαρίου το 2022 ως Principal Interior Designer του γραφείου μας, παραβρέθηκα σε τελετουργικό δείπνο στο House of Lords στο Παλάτι του Westminster μετά από πρόσκληση που έλαβα από το Λόρδο Caithness. Το δείπνο αποτελούσε μέρος εκδήλωσης αποκλειστικά προς τιμήν των υποψηφίων που έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία στον διαγωνισμό. Το έργο «Coral Spa» by Sofia Suri Design Office ήταν υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό βραβείο στην κατηγορία Hotel Spa Interior.
Στην τελετή βράβευσης το έργο μας έλαβε τον ευρωπαϊκό τίτλο - Best Hotel Spa Interior Europe και κατόπιν συναγωνίστηκε με Αμερική, Ασία και Αραβία, κατακτώντας τον διεθνή τίτλο - Best International Hotel Spa Interior, ως το καλύτερο Hotel Spa Interior του κόσμου. Μία τεράστια νίκη για το γραφείο μας αλλά και για την Κύπρο.
Θα λέγατε ότι το Interior Design στην Κύπρο είναι σε υψηλό επίπεδο
Το Interior Design και η αρχιτεκτονική στην Κύπρο βρίσκονται σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Εξαιτίας της μεγάλης ανάπτυξης που είχαμε στον οικοδομικό τομέα, είχαμε την ευχέρεια να δουλέψουμε και να δημιουργήσουμε απίστευτα έργα. Κάποια αρχιτεκτονικά γραφεία που για μένα ξεχωρίζουν για την δημιουργική δουλειά τους είναι οι Fluid Architecture, Plegma, οι CPA Papallas Architects και άλλοι.
Πριν από περίπου ένα μήνα ενταχθήκατε στην ΚΟΓΕΕ. Τι είναι αυτό που σας οδήγησε στην απόφαση να γίνετε μέλος της;
Όταν η κ.Μάρω Δημητρίου με προσέγγισε για να γίνω μέλος της ΚΟΓΕΕ, χάρηκα ιδιαίτερα γιατί πρόκειται για έναν Οργανισμό που προσφέρει πολλά και στηρίζει ιδιαίτερα την ανάπτυξη της γυναίκας και την διασφάλιση ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων. Ως γυναίκα θα ήθελα να συμμετέχω στον αγώνα για βελτίωση του επιπέδου ζωής και εξάλειψης διακρίσεων, για όλες τις γυναίκες. Ως επιχειρηματίας στον τομέα του Interior Design, επιδιώκω μέσω της ΚΟΓΕΕ, να επεκτείνω το επαγγελματικό μου δίκτυο και παράλληλα να μάθω από τις εμπειρίες άλλων γυναικών, μηχανισμούς προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. Κάτι το οποίο με χαροποίησε ιδιαίτερα καθώς διάβαζα τα κίνητρα του οργανισμού, είναι ότι με το ΚΟΓΕΕ συμμεριζόμαστε τον ίδιο στόχο...πιστεύουμε ακράδαντα στην συνεχή μόρφωση και εξέλιξη.
Πολλές νέες και νέοι σπουδάζουν Interior Design με την ελπίδα ότι θα κάνουν τη δική τους επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Ποιες είναι μερικές συμβουλές που θα θέλατε να τους δώσετε;
Το Interior Design στα ελληνικά μεταφράζεται ως Αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου. Δυστυχώς στην Κύπρο ακόμα επικρατεί ο όρος Διακοσμητική για το επάγγελμα αυτό. Η Διακοσμητική έχει να κάνει με τον καλλωπισμό του χώρου αφού αυτός έχει υλοποιηθεί. Αντίθετα ο Interior Designer μελετά και δημιουργεί τον χώρο προτού υλοποιηθεί αναδιαμορφώνοντάς τον στις ανάγκες του πελάτη. Για την υλοποίηση ενός έργου είναι απαραίτητη η παράδοση ακριβή σχεδίων προς τα συνεργεία για εκτέλεση. Για το λόγο αυτό το επάγγελμα του Interior Designer απαιτεί ατελείωτες ώρες στον υπολογιστή και στο εργοτάξιο. Πολύ σημαντικό είναι ο Interior Designer να καταλάβει τον πελάτη και τις ανάγκες του όχι μόνο από αυτά που του λέει αλλά και από αυτά που «διαβάζει» μέσα από τις γραμμές. Για αυτό γνώσεις ψυχολογίας και κοινωνιολογίας είναι απαραίτητες. Επαγγελματισμός, δημιουργικότητα, σοβαρότητα, συνοχή και επιμονή είναι τα κλειδιά της επιτυχίας.