Με σπουδές στη Νομική και εργασία σε δικηγορικούς οίκους στη Μεγάλη Βρετανία, η Μιχαηλίνα Κουτσόφτα, μέλος της ΟΓΕΕ Λευκωσίας, επέστρεψε στην Κύπρο το 2020 με γεμάτες αποσκευές από γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες. Η κουλτούρα και οι γρήγοροι ρυθμοί της Αγγλίας αποτέλεσαν τα θεμέλια για το ξεκίνημά της στο νομικό επάγγελμα και ιδιαίτερα στο Εταιρικό Δίκαιο.
Νεαρή γυναίκα επαγγελματίας, η οποία προσπαθεί να ισορροπεί επαγγελματική και προσωπική ζωή, με τη γυμναστική να ανανεώνει και να χαλαρώνει το σώμα και το πνεύμα της.
Θεωρεί πως η σύγχρονη Κύπρια είναι δυναμική κι αυτόνομη και δεν διστάζει να διεκδικεί καθημερινά αυτά που της αξίζουν. Παρόλα αυτά, οι γυναίκες επιχειρηματίες/επαγγελματίες καλούνται, όπως υπογραμμίζει, να αντεπεξέρχονται καθημερινά στους διάφορους ρόλους που καλούνται να υπηρετήσουν, κρατώντας λεπτές ισορροπίες.
Ποιες οι σπουδές σου και ποια η μέχρι τώρα επαγγελματική σου πορεία;
Οι νομικές σπουδές μου ξεκίνησαν στο Brighton, όπου απέκτησα τον τίτλο του LLB- Law with Business και ακολούθως παρακολούθησα μεταπτυχιακές σπουδές στο BPP Law School του Λονδίνου, όπου πήρα μεταπτυχιακό τίτλο LPC/LLM Legal Practise Course. Tόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών μου όσο και της εργασίας μου σε διάφορους δικηγορικούς οίκους και Chambers του Λονδίνου είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω υποθέσεις στα αγγλικά δικαστήρια (Crown Courts, High Court, Central Criminal Court), όπου απέκτησα βασικές γνώσεις και πρακτική εμπειρία, που με βοήθησαν στα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα. Αρχικά εργάστηκα ως Executive Officer στο Serious Fraud Office και αργότερα ως Paralegal στη δικηγορική Edmonds Marshall McMahon, η οποία ασχολείτο με ιδιωτικές ποινικές υποθέσεις (private prosecutions & fraud prosecutions). Το 2020 επέστρεψα στην Κύπρο με σκοπό να εξασκήσω το επάγγελμα και μετά το τέλος της άσκησής μου εργάζομαι σε δικηγορικό οίκο τους τελευταίους μήνες και ασχολούμαι κυρίως με το Εταιρικό Δίκαιο.
Τι εμπειρίες αποκομίσατε από την εργασία σας στο εξωτερικό και ποιες διαφορές διαπιστώνετε σε σχέση με την Κύπρο;
Οι εμπειρίες και οι γνώσεις που αποκόμισα από τα διάφορα σεμινάρια που συμμετείχα, οι γνωριμίες με εξειδικευμένους δικηγόρους (barristers & solicitors), αλλά και η προσωπική και επαγγελματική μου ανέλιξη στην Αγγλία, είναι κάποια από τα σημαντικότερα στοιχεία που ξεχώρισα από τη φάση της ζωής μου στο εξωτερικό. Η συνεργασία μου τόσο με το Serious Fraud Office όσο και με τη δικηγορική Edmonds Marshall McMahon θεωρώ πως με εφοδίασαν με βασικές νομικές αρχές, προσόντα και δεξιότητες, που ήταν καθοριστικά για το ξεκίνημα της καριέρας μου. Ταυτόχρονα, οι πολύ γρήγοροι ρυθμοί της ζωής και η αλλιώτικη κουλτούρα είναι κάποιες από τις διαφορές που διαπίστωσα και που με δυσκόλεψαν αρκετά στην προσαρμογή κατά την επιστροφή μου στην Κύπρο. Θα έλεγα πως ήταν μια καλή αρχή για την εισαγωγή μου στο δύσκολο και απαιτητικό επάγγελμα της δικηγορίας αλλά ταυτόχρονα ήταν ένα ταξίδι γεμάτο γνώσεις και εμπειρίες, που θα μου μείνουν αξέχαστες.
Πέραν της καριέρας σας, ποια είναι τα ενδιαφέροντα στα οποία αφιερώνετε τον ελεύθερο σας χρόνο;
Η γυμναστική και η yoga είναι η καθημερινή μου ρουτίνα πέρα από την επαγγελματική μου ζωή. Μου αρέσει να περιποιούμαι τον εαυτό μου και η γυμναστική είναι κάτι που είχα πάντα στη ζωή μου, είναι κάτι που με ευχαριστεί, με ανανεώνει και χαλαρώνει το μυαλό και το πνεύμα μου. Η γυμναστική αλλά κυρίως η yoga με βοηθούν στη διαχείριση του άγχους και στην τόνωση της αυτοπεποίθησης.
Πιστεύετε πως οι γυναίκες επιχειρηματίες και επαγγελματίες έχουν τη θέση που τους αρμόζει στην κυπριακή κοινωνία; Ποιες οι δικές σας εισηγήσεις για περισσότερη ανέλιξη γυναικών σε θέσεις - κλειδιά;
Είναι γεγονός ότι η σύγχρονη Κύπρια γυναίκα, πλέον, χαρακτηρίζεται ως πιο δυναμική και αυτόνομη και δεν διστάζει να διεκδικήσει καθημερινά αυτά που της αξίζουν. Παρόλα αυτά, πιστεύω πως οι γυναίκες επιχειρηματίες/επαγγελματίες καλούνται καθημερινά να αντεπεξέλθουν στους διάφορους ρόλους τους και αναγκάζονται να κρατήσουν τις λεπτές ισορροπίες, που απαιτούνται από τη σημερινή κοινωνία. Για παράδειγμα, αναφορικά με τη συμφιλίωση επαγγελματικών και οικογενειακών σχέσεων, φαίνεται πως οι γυναίκες βιώνουν μεγαλύτερες δυσκολίες, προκειμένου να εναρμονίσουν την επαγγελματική με την ιδιωτική τους ζωή. Τα τελευταία χρόνια θεωρώ πως υπήρξε αλματώδης βελτίωση σε θέματα που αφορούν τη σύγχρονη γυναίκα και τη θέση που της αρμόζει στην κοινωνία. Όμως, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, κυρίως σε θέματα που αφορούν στην προώθηση της ισότητας στον χώρο εργασίας, τη συμμετοχή γυναικών σε περισσότερα κέντρα αποφάσεων και τη λήψη μέτρων που αφαιρούν τα εμπόδια που βρίσκει μια γυναίκα στην αγορά εργασίας και στην προσπάθειά της να είναι ενεργό μέλος στην πολιτική και κοινωνική δράση.
Γιατί επιλέξατε να ενταχθείτε στην BPW Cyprus (ΚΟΓΕΕ) και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της, κατά την άποψή σας;
Η ΚΟΓΕΕ δίνει βήμα στις Κύπριες γυναίκες να μοιραστούν τις ανησυχίες, τις ιδέες και τα επιτεύγματά τους. Επέλεξα να ενταχθώ στην ΚΟΓΕΕ γιατί οι σκοποί της συμβαδίζουν με τις δικές μου πεποιθήσεις, κυρίως όσον αναφορά την προώθηση ίσων ευκαιριών μεταξύ των δύο φύλων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Επίσης, η ενδυνάμωση της επαγγελματικής, αλλά και της ηγετικής δυναμικής των γυναικών, ως πρωταρχικός στόχος της ΚΟΓΕΕ, είναι κάτι που με ώθησε να θέλω να είμαι μέλος της, καθώς είναι μια ανεξάρτητη κοινωνική ομοσπονδία που συμβάλλει έμπρακτα στην ενίσχυση των γυναικών επιχειρηματιών/επαγγελματιών της Κύπρου μας. Στην ΚΟΓΕΕ είμαστε αποφασισμένες να συνεργαστούμε για την προώθηση και την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης των γυναικών καθώς και για την άρση οποιωνδήποτε ειδών ανισότητας, διάκρισης και στερεοτύπων.