«Δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να κάνουν οι γυναίκες». Με αυτή τη δήλωση η κ.Τζιοβάννα Γιουσελή ανοίγει ορίζοντες για το ακατόρθωτο και υπενθυμίζει σε όλες πως τα πάντα είναι εφικτά. Απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών και υπερήφανο μέλος του ΟΓΕΕ Κερύνειας, η κ.Γιουσελή συζητά λόγους για τους οποίους οι γυναίκες -και γενικότερα οι νέες και νέοι- απέχουν από την πολιτική, προτείνοντας λύσεις του κοινωνικού προβλήματος.
Σε επιχειρηματικό επίπεδο, το μέλος της ΚΟΓΕΕ τονίζει την ανάγκη εξερεύνησης κοινών στόχων, αμοιβαίων ωφελειών, για διμερείς και περιφερειακές εμπορικές σχέσεις προς όφελος της οικονομίας. «Σε κάθε κρίση υπάρχουν και ευκαιρίες, έτσι και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να οικοδομήσουν νέα στρατηγική για ανθεκτικότητα και ευελιξία» αναφέρει μεταξύ άλλων.
Είστε απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών και ως γνωστόν ασχολείστε αρκετά με την κυπριακή πολιτική. Πόσο σπουδαίο είναι για μια γυναίκα να συμμετέχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων;
H συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και στα κέντρα λήψης αποφάσεων αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό µέτρο εκδημοκρατισμού μιας σύγχρονης κοινωνίας.
Η ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών σε δομές και όργανα λήψης αποφάσεων κάνει τις κυβερνήσεις πιο αντιπροσωπευτικές, τις καθιστά πιο υπεύθυνες και διαφανείς και διασφαλίζει ότι τα συμφέροντα όλων λαμβάνονται υπόψη στη χάραξη πολιτικής.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο είναι ευθύνη των πολιτικών κομμάτων, της κυβέρνησης και άλλων κοινωνικών οργανώσεων και φορέων να «σπάσουν τα στερεότυπα» και να αφαιρέσουν τα εμπόδια που συναντούν συνήθως οι γυναίκες.
Πιστεύετε ότι οι νέες ασχολούνται με την πολιτική και αν όχι τι θα μπορούσε να αλλάξει για να τις φέρουμε πιο κοντά;
Διανύουμε μια περίοδο αδιαφορίας για την πολιτική, ίσως η πιο δύσκολη, και αυτό φαίνεται από την συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα των πολιτών και ειδικότερα των νέων.
Πιστεύω ότι η προώθηση της συμμέτοχης των νέων θα πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία, μέσω της εκπαίδευσης, έτσι ώστε όταν είναι σε μία ηλικία που έχουν δικαίωμα ψήφου να μην είναι απλά ένας σταυρός προτίμησης αλλά να έχουν διαμορφώσει μια άποψη για το ποιους θέλουν να τους εκπροσωπούν.
Επίσης, είναι σημαντικό να ενισχύσουμε την συμμετοχή των νέων σε δομές και όργανα λήψης αποφάσεων έτσι ώστε να νιώθουν μέρος της αλλαγής και να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις ανάγκες που έχει η σημερινή κοινωνία.
Είστε στο τμήμα διπλωματικών σχέσεων του ΚΕΒΕ και ως εκ τούτου έχετε πολύ καλή εικόνα για το κυπριακό επιχειρείν και τις διεθνείς σχέσεις. Ποιες πιστεύετε είναι οι μεγάλες προκλήσεις για τους/τις επιχειρηματίες του σήμερα;
Οι πολίτικες εξελίξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ αναπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών, οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, η ανάγκη για επιτάχυνση της ψηφιοποίησης, η κλιματική αλλαγή είναι κάποιες από τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις παγκόσμια. Ενώ, το υψηλός κόστος ενέργειας, η επικείμενη αύξηση τιμών των τροφίμων/ αγαθών, επιβαρύνουν σημαντικούς τομείς της οικονομίας μας όπως υπηρεσίες, τουρισμός και βιομηχανίας.
Σίγουρα, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν διαμορφώσει νέα δεδομένα για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις. Όμως σε κάθε κρίση υπάρχουν και ευκαιρίες, έτσι και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να οικοδομήσουν ένα νέο σχεδιασμό, νέα στρατηγική, μια μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα και ευελιξία, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις.
Πώς ενισχύονται οι θέσεις δύο χωρών στο επιχειρηματικό κεφάλαιο προς όφελος των οικονομιών και των δύο;
Η εξερεύνηση κοινών στόχων, αμοιβαίων ωφελειών, σιγουρά αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση σε επίπεδο διμερών ή και περιφερειακών σχέσεων. Οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις προωθούνται μέσω διαφόρων καναλιών και έχουν ως απώτερο στόχο την προώθηση και προβολή του κυπριακού επιχειρείν.
Οι Επιχειρηματικές Αποστολές, η διοργάνωση σεμιναρίων οικονομικού ενδιαφέροντος, οι εκδηλώσεις δικτύωσης και οι επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β), μεταξύ άλλων, συνδράμουν στην ενίσχυση οικονομικών σχέσεων. Έτσι, διανοίγονται προοπτικές και ευκαιρίες για συνεργασίες για την επίτευξη ισχυρών οικονομικών σχέσεων.
Είστε πλέον μέλος της ΚΟΓΕΕ. Μιλήστε μας γι’ αυτή την απόφασή σας.
Θεωρώ ότι οι στόχοι που έχει η ΚΟΓΕΕ προς την ενθάρρυνση και στήριξη των επιχειρηματιών γυναικών συνέβαλαν στην απόφασή μου να γίνω μέλος της. Είμαι περήφανη που είμαι μέλος του ΟΓΕΕ Κερύνειας καθώς η Κερύνεια είναι η επαρχία καταγωγής μου που έμαθα να αγαπώ μέσω των παππούδων και των γονέων μου.
Μέσω της ΚΟΓΕΕ γνώρισα καταξιωμένες Κύπριες και ξένες γυναίκες επιχειρηματίες. Γεγονός που με βοήθησε να αντιληφθώ το σημαντικό ρόλο που έχουμε στην προώθηση της ενίσχυσης της αντιπροσώπευσης των γυναικών στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της Κύπρου.
Η BPW Cyprus (ΚΟΓΕΕ) ως μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας (BPW International) δίνει την δυνατότητα στα μέλη της να γνωρίσουν η και να συνεργαστούν με Επιχειρηματίες και Επαγγελματίες όλων των χωρών.
Τι συμβουλές θα δίνατε σε νέες γυναίκες ώστε να ανελιχθούν επαγγελματικά σε ανδροκρατούμενα πεδία όπως αυτό της διπλωματίας;
Δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να κάνουν οι γυναίκες.
Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι πολλές γυναίκες που βρίσκονται σε κέντρα λήψης αποφάσεων η σε θέσεις εξουσίας αποτελούν μοντέλα παραδειγματισμού για εμάς.
Όμως, υπάρχουν αρκετοί τομείς ακόμη που είναι ανδροκρατούμενοι, όπως για παράδειγμα στο χώρο της πολιτικής, στους τομείς των STEM (επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών) και στην διπλωματία.
Μέσω της εκπαίδευσης στα σχολεία μπορούμε να σπάσουμε τα στερεότυπα να προωθήσουμε την ισότητα, να διεκδικούμε και να χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον.
Μην φοβάσαι να προσπαθείς.