Ακολουθώντας τα χνάρια της μητέρας και του πατέρα της, σπούδασε νομική και μετά την πρακτική της άσκηση σε Λονδίνο και Κύπρο, εγκαταστάθηκε στη χώρα μας και εργάζεται στο οικογενειακό δικηγορικό γραφείο Αργυρού και Δημοσθένους Δ.Ε.Π.Ε.. Ο λόγος για τη νομικό Σώτια Δημοσθένους, η οποία ασχολείται τόσο με τη μάχιμη δικηγορία όσο και με την παροχή υπηρεσιών στο εταιρικό δίκαιο.
Μπορεί να μην είναι εύκολη υπόθεση η εργασία στον ίδιο χώρο με μέλη της ίδιας οικογένειας, αλλά η Σώτια με τη σωστή καθοδήγηση διατηρεί την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικών και οικογενειακών υποθέσεων.
Μεγάλη της αγάπη η γυμναστική και το κολύμπι καθώς η θάλασσα αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι για την ίδια, διότι, όπως επισημαίνει, την απελευθερώνει, ξεκουράζει το σώμα, την ψυχή και το μυαλό.
Εντάχθηκε στην ΚΟΓΕΕ, καθώς πιστεύει πως η οργάνωση δεν μένει απαθής στις δυσμενείς διακρίσεις εις βάρος της γυναίκας επαγγελματία -επιχειρηματία και προάγει τις ίσες ευκαιρίες με στόχο να εξαλείψει την όποια αδικία.
Πώς επέλεξες τη νομική, ποιες οι σπουδές σου και ποια η μέχρι τώρα επαγγελματική σου πορεία; Σε ποιο τομέα της νομικής θα ήθελες να εξειδικευτείς;
Είναι και οι δυο γονείς μου δικηγόροι και διατηρούν το δικό τους γραφείο, Αργυρού και Δημοσθένους Δ.Ε.Π.Ε. στη Λευκωσία. Το γεγονός αυτό ήταν καθοριστικό για μένα, ώστε να επιλέξω τον κλάδο της νομικής από πολύ νωρίς, αλλά ταυτόχρονα με συνέπαιρνε το αίσθημα και η απονομή δικαίου, ακόμη και στα πιο απλά καθημερινά πράγματα.
Στο γραφείο, ασχολούμαι τόσο με τη μάχιμη δικηγορία όσο και με την παροχή υπηρεσιών, που αφορούν στο εταιρικό δίκαιο.
Θέλω να είμαι έτοιμη και στους δυο αυτούς κλάδους, γιατί το επάγγελμα του δικηγόρου είναι απαιτητικό και πολλές φορές απρόβλεπτο, καθώς καλείται να βρει άμεσες λύσεις σε πολλαπλά και περίπλοκα ζητήματα.
Η συνεχής εκπαίδευση και εκμάθηση είναι από τις προτεραιότητές μου και συνεχίζω να το κάνω στην Κύπρο και το εξωτερικό, με την παρακολούθηση διαφόρων σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
To πρώτο μου πτυχίο νομικής το απέκτησα από το Πανεπιστήμιο του Surrey (University of Surrey) και συνέχισα στο City University of London με μεταπτυχιακές σπουδές, συμπεριλαμβανομένου και του Barrister Professional Training Course (Barrister at Law- Inner Temple).
Μετείχα, σε πρακτική άσκηση, σε διάφορα δικηγορικά γραφεία τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Κύπρο, γιατί ήθελα να αποκτήσω περισσότερες γνώσεις και ολοκληρωμένη εκπαίδευση.
Κατά την εξάσκησή μου στο Λονδίνο, μου δόθηκε η ευκαιρία, να γνωρίσω από κοντά καταξιωμένους δικηγόρους (barristers) και δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αγγλίας (Supreme Court) και να παρακολουθήσω ακροαματικές διαδικασίες στα διάφορα εκεί δικαστήρια, περιλαμβανομένων Οικογενειακού, Ποινικού και Ανωτάτου.
Ταυτόχρονα, παρακολούθησα διάφορα σεμινάρια στο Λονδίνο, εκ των οποίων κάποια αφορούσαν στην ενδοοικογενειακή βία και στις επενδύσεις σε εταιρικό επίπεδο.
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να εργάζεσαι σε οικογενειακό δικηγορικό γραφείο; Υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής σχέσης;
Ομολογώ ότι στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο να αντικρύσω τους γονείς μου στο γραφείο, ως συνεργάτες πλέον, και όχι ως γονιούς. Με το πέρασμα του χρόνου και τη σωστή καθοδήγηση έμαθα ότι τα οικογενειακά θέματα μένουν στο σπίτι και τα ζητήματα δουλειάς κρατάνε μέχρι να σχολάσουμε.
Τηρώ κανονικά το ωράριο και δεν επαναπαύομαι, επειδή είναι οικογενειακό το γραφείο, να έρχομαι και να φεύγω όποτε μου γουστάρει.
Με αυτό τον τρόπο κερδίζεις τον σεβασμό των υπόλοιπων συναδέλφων και συνεργατών, κάτι το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό.
Υπήρξαν μέρες που εργαζόμουν μέχρι αργά το βράδυ ακόμα και Σαββατοκύριακα.
Στην αρχή, έβλεπα ότι οι υπόλοιποι συνάδελφοι στο γραφείο έφευγαν στην ώρα τους και εγώ έπρεπε να μείνω, για να διεκπεραιώσω επείγουσα εργασία.
Μετά συνειδητοποίησα ότι οι γονείς μου έχουν περισσότερο το θάρρος να το ζητήσουν από μένα, παρά από οποιοδήποτε άλλο συνεργάτη στο γραφείο.
Έτσι συμφιλιώθηκα με το γεγονός ότι στο οικογενειακό μας γραφείο εργαζόμαστε χωρίς ωράριο και με κόστος ακόμα και τον ελεύθερο μας χρόνο. Και το κυριότερο, το κάνω με ευχαρίστηση.
Πέραν της καριέρας σας, ποια είναι τα ενδιαφέροντα στα οποία αφιερώνετε τον ελεύθερο σας χρόνο;
Τα ενδιαφέροντά μου περιορίζονται στην καθημερινή εκγύμναση τόσο σε γυμναστήριο όσο και στη φύση, στο κολύμπι στη θάλασσα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και στα θαλάσσια σπορ.
Η θάλασσα αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι για μένα, γιατί με απελευθερώνει και ξεκουράζει το σώμα, την ψυχή και το μυαλό μου.
Φυσικά και τα ταξίδια στο εξωτερικό, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, απογειώνουν το πνεύμα μου και διευρύνουν τους ορίζοντές μου.
Οι γυναίκες επιχειρηματίες και επαγγελματίες έχουν τη θέση που τους αρμόζει στην κυπριακή κοινωνία;
Η σύγχρονη γυναίκα της Κύπρου έχει μπει δυναμικά στον κόσμο των επιχειρήσεων και παρατηρώ νεαρές κοπέλες να εισέρχονται στην αγορά εργασίας με καινοτόμες ιδέες και όρεξη για σκληρή δουλειά.
Όμως, αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες, οι οποίες σχετίζονται με τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, που αποτελούν τροχοπέδη στην προβολή της πραγματικής αξίας της γυναίκας στον επιχειρηματικό κι επαγγελματικό κόσμο.
Κάποιες θέσεις θεωρούνται προνόμιο μόνο των ανδρών και αποκλείουν τη γυναικεία παρουσία, πράγμα απαράδεκτο.
Εύχομαι στο μέλλον να εκλείψουν όλα αυτά και να πάρει η Κύπρια γυναίκα επιχειρηματίας – επαγγελματίας τη θέση που της αρμόζει.
Από εμάς εξαρτάται πόσο δυναμικά διεκδικούμε τα αυτονόητα.
Γιατί επιλέξατε να ενταχθείτε στην ΒPW Cyprus (KOΓΕΕ) και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της, κατά την άποψή σας;
Σημαντικό ρόλο για την ένταξή μου στην ΒPW Cyprus (KOΓΕΕ) αποτέλεσε το γεγονός ότι δεν μένει απαθής στις δυσμενείς διακρίσεις εις βάρος της γυναίκας επαγγελματία-επιχειρηματία και παρεμβαίνει δυναμικά για να προαγάγει τις ίσες ευκαιρίες και να εξαλείψει την όποια αδικία.
Επίσης, η ευαισθητοποίηση της με έμπρακτη βοήθεια, σε κάθε ανάγκη της κοινωνίας μας, ήταν αυτό που με συγκίνησε ιδιαίτερα.
Η ΚΟΓΕΕ κατάφερε να συσπειρώσει παγκύπρια τις γυναίκες επιχειρηματίες-επαγγελματίες και να στηρίζει το κάθε μέλος της ξεχωριστά.
Περαιτέρω, με βοήθησε να επεκτείνω τις γνωριμίες μου, να γνωρίσω από κοντά γυναίκες – πρότυπα, οι οποίες εμψυχώνουν εμάς τις νεαρές να διεκδικούμε και να μην τα παρατάμε στο πρώτο εμπόδιο που βρίσκουμε μπροστά μας.