Έλενα Αναστασιάδη: Αγάπη, προσφορά, αφοσίωση
Oι νέες και νέοι δεν πρέπει να αφήνουν τον θόρυβο από την άποψη άλλων ανθρώπων να πνίξει την δική τους, εσωτερική φωνή μάς λέει η Έλενα Αναστασιάδη, παλαιό μέλος στον ΟΓΕΕ Λάρνακας Αμμοχώστου και σύγχρονη όμως γυναίκα τη Κύπρο. Η εκπαιδευτικός μάς παραχωρεί μια συνέντευξη στην οποία επίκεντρο είναι οι νέες γυναίκες εκπαιδευτικοί, μαθήτριες και κάθε μία που κάνει όνειρα για την επαγγελματική της σταδιοδρομία. Η κ. Αναστασιάδη εντοπίζει και τις δυσκολίες που έχουν οι συνάδελφοι της για ανέλιξη αλλά και τα σημαντικά πλεονεκτήματα που καταγράφονται ότι η γυναίκα βρίσκεται στην κορυφή της εκπαιδευτικής πυραμίδας.
Το ακαδημαϊκό σας υπόβαθρο είναι πλούσιο και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μεταπτυχιακό στην εκπαιδευτική ηγεσία. Τι είναι αυτό που κάνει έναν ή μία εκπαιδευτικό να ξεχωρίζει;
Η αγάπη για το επάγγελμα, η προσφορά και αφοσίωση στους μαθητές και μαθήτριες. Είναι σημαντικό να σκέφτεσαι δημιουργικά, να αφιερώνεις χρόνο και να καινοτομείς. Η σημερινή γενιά θέλει τον/την εκπαιδευτικό να είναι φιλικός, προσιτός, πολύ καλός ακροατής, υπομονετικός, ήρεμος, με πολλή ζωντάνια και ευελιξία. Να είναι συνεπής και δίκαιος, να προσαρμόζεται, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κάθε μαθητή/τριας. Οι μαθητές/τριες σου προσφέρουν ένα απίστευτο πλούτο που αξίζουν κάθε προσπάθεια.
Θεωρείτε πως είναι δύσκολο για μια γυναίκα εκπαιδευτικό να φτάσει ψηλά στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα;
Παρόλο που η εκπαίδευση είναι ένας χώρος με μεγάλο αριθμό γυναικών, στην ανώτατη διοικητική θέση ενός σχολείου αναλογικά υπάρχουν πολύ περισσότεροι άντρες. Φαίνεται η σύγκρουση επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, η έλλειψη γυναικείων προτύπων στις ηγετικές θέσεις της εκπαίδευσης, η διαχρονική παρουσία των αντρών σε διοικητικές θέσεις έχει συνδράμει στην ταύτιση της διοίκησης με το αντρικό πρότυπο, λειτουργώντας σαν ανασταλτικοί παράγοντες. Όπως και σε άλλα επαγγέλματα βλέπουμε το φαινόμενο της γυάλινης οροφής να λειτουργεί και στην εκπαίδευση.
Ενδιαφέρον είναι ότι οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται με γυναίκες διευθύντριες είναι πιο παραγωγικοί, αισθάνονται ότι ανήκουν σε ομάδα και έχουν υψηλότερο ηθικό. Οι γυναίκες διευθύντριες είναι πιο δημοκρατικές, πιο ευγενικές, λιγότερο επιθετικές, υιοθετούν ένα δημοκρατικό στυλ διοίκησης, είναι πιο δραστήριες και δημιουργούν θετική κουλτούρα μάθησης. Η γυναίκα εκπαιδευτικός δεν έχει καμία δυσκολία στα να διοικήσει μια σχολική μονάδα ή ένα υπουργείο.
Ως Β. Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης έχετε καθημερινή τριβή με τη νεολαία. Τι είναι αυτό που περιορίζει τα κορίτσια από το να έχουν αυτοπεποίθηση;
Η οικογένεια διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στο να θέτει στα κορίτσια το δίλημμα: καριέρα-οικογένεια. Παρόλο που οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να μορφωθούν, να αποκτήσουν δεξιότητες και γνώσεις, να έχουν επαγγελματική σταδιοδρομία εντούτοις προτρέπονται συνάμα στο να αναζητήσουν την ευτυχία στο γάμο και στη μητρότητα. Γενικά τα κορίτσια λαμβάνουν διαφορετικά μηνύματα σχετικά µε δεξιότητες, στάσεις και αντιλήψεις που αναμένει η κοινωνία από αυτές, κοινωνικοποιούνται από την οικογένεια, το σχολείο, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας για να παίξουν διαφορετικούς ρόλους.
Το να είναι μια γυναίκα πετυχημένη επαγγελματίας δεν την αποτρέπει από το να είναι εξίσου επιτυχημένη και στα θέματα γάμου και οικογένειας. Απλά χρειάζεται πολύ καλή διαχείριση του χρόνου και δεξιότητες οργάνωσης και φυσικά κάποιες θυσίες σε κάποιες στιγμές.
Κάνουν μεγάλα όνειρα για το μέλλον;
Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους είπε η Έλεονορ Ρούσβελτ. Αλλοίμονο η νέα γενιά να μην κάνει όνειρα. Τα όνειρα είναι εκείνα που θα την κρατήσουν ξύπνια στη ζωή , που θα φέρουν καινοτομίες. Τα όνειρα είναι συνυφασμένα με την νιότη και πρέπει να ενθαρρύνουμε και να στηρίζουμε τη νέα γενιά.
Πιστεύετε πως οι νέες έχουν μεγαλύτερο δυναμισμό και φιλοδοξίες από τις παλαιότερες γενεές;
Η νέα γενιά φαίνεται πιο δυνατή, πιο διεκδικητική. Η πανδημία, η ανασφάλεια για το μέλλον ιδιαίτερα για το εργασιακό μέλλον, το τι βλέπουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους προκαλούν ανασφάλειες. Οι νέοι θέλουν να γίνονται όλα γρήγορα και η αναμονή τους αγχώνει και τους αποθαρρύνει. Όμως συνάμα προσαρμόζονται με σχετική ευκολία και αυτό είναι το βασικό καύσιμο της διακριτής αισιοδοξίας τους.
Πώς εκλαμβάνουν την ισότητα των δύο φύλων;
Μέσα στα σχολεία σε αντίθεση με το τι γίνεται έξω στην κοινωνία δεν υπάρχουν έντονες διαφορές όσον αφορά τα φύλα. Επιθυμούμε να έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες, ανεξαρτήτως φύλου. Είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ισότητας των φύλων για να μπορούν να διακρίνουν φαινόμενα ανισότητας, να διεκδικούν το δικαίωμα να δημιουργούν να συμμετέχουν σε διαδικασίες αποφάσεων, να έχουν ίσες ευκαιρίες, μάθησης, εργασίας, ωφελημάτων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.
Πέραν της σπουδαίας επαγγελματικής σας πορείας, ιδιαίτερα δραστήρια είστε και σε τοπικά και παγκύπρια φιλανθρωπικά ιδρύματα. Πώς τα συνδυάζετε όλα;
Μου αρέσει να προσφέρω προς τα κοινά, είναι μια ωραία στάση ζωής που με γεμίζει. Μέσα από τις διάφορες δράσεις μαθαίνεις, γνωρίζεις ανθρώπους, κουράζεσαι, απογοητεύεσαι, αλλά η εθελοντική εργασία, μπορεί να είναι διασκεδαστική και άκρως ικανοποιητική. Όταν κάνεις καλή οργάνωση και διαχείριση του χρόνου σου, μπορείς να κάνεις πολλά.
Γιατί επιλέξατε να ενταχθείτε στην BPW Cyprus (ΚΟΓΕΕ) και πώς σας βοήθησε επαγγελματικά;
Είμαι μέλος στον ΟΓΕΕ Λάρνακας Αμμοχώστου αρκετά χρόνια και τα τελευταία 6 είμαι στο διοικητικό συμβούλιο. Στο παρόν συμβούλιο κατέχω την θέση της Αντιπροέδρου. Μέσα από τις δράσεις του ΟΓΕΕ έχω πάρει γνώσεις και δεξιότητες κυρίως σε διάφορα θέματα που αφορούν τις γυναίκες επαγγελματίες. Κυρίως είναι ένας χώρος συναναστροφής με άλλες γυναίκες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους. Η κάθε μια φέρνει τα δικά της βιώματα, απόψεις δημιουργώντας μια ωραία ατμόσφαιρα. Επιτυγχάνεται ένα δίκτυο γνωριμιών, ανταλλαγής απόψεων και πληροφοριών και υποστήριξης. Κάποιες μέσα από τον ΟΓΕΕ έχουν κτίσει επαγγελματικές συνεργασίες.
Ποιο είναι ένα βασικό μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους νέους και στις νέες και πού πιστεύετε ότι πρέπει να επικεντρωθούν για καλή σταδιοδρομία;
Να κάνουν αυτό που αγαπούν πραγματικά. Ο χρόνος είναι περιορισμένος. Να μην αφήνουν τον θόρυβο από την άποψη άλλων ανθρώπων να πνίξει την δική τους, εσωτερική φωνή. Είναι σημαντικό να έχουν το θάρρος να ακολουθήσουν την καρδιά και το ένστικτό τους. Η εργασία θα γεμίσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους, και ο μόνος τρόπος για να είναι πραγματικά ικανοποιημένοι, είναι να κάνουν αυτό που πιστεύουν, αυτό που αγαπούν. Όσοι δεν το έχουν ανακαλύψει ακόμα να συνεχίσουν να ψάχνουν, να μην απογοητευτούν, να μην συμβιβαστούν.